Obaly potravin jsou jako malé mapy, které nám poskytují důležité informace o tom, co konzumujeme. Od nutričních hodnot po seznam ingrediencí – tyto etikety mohou být klíčem k zdravějšímu stravování a lepšímu výběru potravin. Ale co sledovat na obalech potravin, když je informací hodně a proč je to důležité?
Nutriční tabulka na zadní straně obalu nám poskytuje informace o množství kalorií, tuků, sacharidů, bílkovin a dalších živinách obsažených v produktu. Co sledovat na obalech jsou hodnoty, které můžeme využít k udržení kontroly nad příjmem kalorií a tedy i hmotnosti těla.
TIP výživového poradce: Není nutné se řídit referenčními hodnotami jako je doporučená denní dávka. Protože to, kolik byste daného produktu měli zkonzumovat záleží od vašich cílů, požadavků těla a toho, co jste jedli předtím a co budete jíst potom. A to má každý z nás jinak. Základním pravidlem toho, co sledovat na obalech když chci zredukovat hmotnost je kalorický příjem, protože jenom díky kalorickému deficitu je možné zbavit se kil navíc.
Vysoce zpracované potraviny často obsahují vysoké množství soli. Ta slouží na zvýraznění chutí i jako konzervant. Vysoký příjem soli může přispět k různým zdravotním problémům, jako jsou obezita, vysoký krevní tlak a onemocnění srdce. Je vhodné vybírat potraviny s nižším obsahem soli. Mějte na paměti, že denní příjem soli by měl být u běžného člověka 5 g, co je velikost jedné čajové lžičky. Jelikož se sůl nachází ve většině potravin, když rádi solíte, pravděpodobně je váš příjem soli vyšší, než je vhodné.
TIP výživového poradce: Potraviny jako jsou sýry, uzeniny včetně kvalitních dušených či sušených šunek, konzervy, ochucovadla a také různé polotovary jsou na sůl velmi bohaté. Měli byste je proto konzumovat střídmě.
Čím více cukru sníte, tím budete mít více rychlé energie. Proto, když se zrovna nechystáte na závody nebo ultramaraton, je z praktického hlediska konzumace přidaného cukru zcela zbytečná. Kromě cukru obsaženého v sušenkách, kupovaných dortech nebo čokoládě si všímejte, kde všude se sůl ještě nachází. Nalezneme ho také v pečivu, těstovinách, kečupech a samozřejmě ochucených minerálkách či limonádách.
TIP výživového poradce: Když se pokoušíte zhubnout měl by být příjem cukru ve vaší stravě od 20 do 50 g denně včetně ovoce.
4. Seznam a množství ingrediencí
Seznam ingrediencí nám poskytuje přehled o tom, co je obsaženo v produktu. Co sledovat na obalech je seznam, ale i množství ingrediencí. Ideálně by to mělo být do 5 složek v složení. Díky seznamu ingrediencí můžete identifikovat přidané konzervační látky, umělá sladidla nebo jiné látky, které bychom chtěli minimalizovat. Sledujeme hlavně aditiva, Tyto látky se označují písmenem E a číselným kódem, toto označení je mezinárodně platné. Spotřebitelé často nemají ani tušení, co s výrobkem vlastně kupují. Preferování potravin s kratšími seznamy ingrediencí a srozumitelnými názvy může být prvním krokem k zdravějšímu jídlu.
TIP výživového poradce: Co sledovat na obalech, když mě zajímají aditiva: Pokuste se vyhnout konzervačním činidlem – označují se E200- E290, fosforečnanům – E339 a glutamát sodný s označením E621.
5. Certifikace a označení
Některé potraviny mohou nést různé certifikace a označení, které potvrzují jejich kvalitu, udržitelnost nebo organický původ. Například označení „bio“ znamená, že produkt byl vyroben podle určitých standardů ekologického zemědělství. Tyto certifikace mohou být užitečným průvodcem při výběru potravin, které vyhovují našim preferencím a hodnotám. Bio potraviny mají své přesné značení, dle kterého je poznáte jak české, tak i zahraniční.
Pro mnoho lidí jsou alergie na potraviny vážným problémem. Co sledovat na obalech jsou varování a informace o přítomnosti alergenů, jako jsou lepek, mléčné produkty, ořechy, sója nebo mořské plody. Identifikace těchto látek v potravinách může pomoci jedincům s alergiemi vyhnout se nežádoucím reakcím.
Sledování informací na obalech potravin je klíčem k informovanému a zdravému výběru potravin. I když to může na první pohled vypadat složitě, s časem se stane jednodušší a pomůže nám lépe porozumět tomu, co jíme a jak to ovlivňuje naše zdraví. Pamatujme, že dobrá strava je základem pro celkové zdraví a pohodu.