V roce 2025 se zdravé hubnutí stane větším trendem než kdy dřív. Lidé stále více chápou, že udržitelné stravovací návyky přinášejí skutečné výsledky, zatímco extrémní diety často selhávají a dlouhodobě nefungují. V době, kdy je množí nemoci způsobeny obezitou stále více to už nebude nízkokalorická dieta či lowcarb, ale postupné zdravé hubnutí, které přinese skutečné výsledky.
Že dieta nebo stravování musí mít nějaké speciální jméno již neplatí. Zdravé hubnutí je o tom naučit se, co mé tělo potřebuje a vědět vyhodnotit kolik energie potřebuje. Kalorický deficit zůstává pořád klíčový. Mění se ale pohled na to, jak velký by měl být. „Bohužel se stále více potkáváme s tím, že klienty jsou obézní, ale podvyživení. Deje se to zejména z důvodu velmi nízkokalorické stravy, která není bohatá na živiny a následném dojídání se třeba fast foodem nebo zapíjením skleničky vína či piva,” doplňuje Petr Bažan nutriční poradce.
Extrémní diety, které se vyznačují výrazným omezením kalorií nebo vyloučením celých skupin potravin, mohou slibovat rychlý úbytek hmotnosti, ale často s sebou nesou značné nevýhody. Studie z OHIO STATE HEALTH naznačují, že až 95 % osob, které drží restriktivní diety, do dvou let znovu přibere ztracené kilogramy. Takové nízkokalorické diety navíc mohou vést k nedostatkům ve výživě, zpomalení metabolismu a psychickým potížím.
Omezení kalorií může vést ke zpomalení metabolismu, zvýšení hladiny hormonu hladu (gherlinu) a snížení hladiny hormonu sytosti – neboli „pocitu plnosti“ – (leptinu). Nejenže se cítíte hladovější, ale je méně pravděpodobné, že se budete cítit sytí nebo uspokojení z toho, co sníte. Má tendenci zvyšovat zaujetí mysli jídlem a zvyšuje aktivitu v mozkovém centru odměny, když konzumujeme vysoce kalorické potraviny. Když tedy řešíte zdravé hubnutí, vyhněte se jim.
Kdy volit velmi nízkokalorickou dietu? Když je potřeba rychlého úbytku hmotnosti kvůli urgentní operaci. Jedině, když je pacient pod neustálým dohledem zdravotníku. Tento typ diety není vhodný na “domácí stravování”. Zdravé hubnutí je o tom jíst střídmě, ale přísun esenciálních živin, které si tělo neumí vyrobit nemůže být zastaven.
Velmi nízkokalorické diety (VLCD) mohou zvyšovat riziko tvorby žlučových kamenů, přičemž až u 25 % jedinců držících VLCD se toto onemocnění objeví, uvádí Koalice pro obezitu. Rychlé hubnutí, například ztráta více než 3 kilogramů týdně, může významně zvýšit riziko tvorby žlučových kamenů. Je to způsobeno změnami metabolismu tuků, které nastávají při velmi rychlém hubnutí.
„O tohto typu hubnutí téměř vždy vždy dochází k redukci aktivní metabolické hmoty místo tuku. Proto se nízkokalorická dieta využívá iba v nemocnicích. Bez odborného dohledu může VLCD vést až ke 25% ztrátě svalové hmoty,“ opisuje Petr Bažan, nutriční poradce.
To je problém z několika důvodů, včetně toho, že ztráta svalové hmoty přispívá ke zhoršení kvality života ve stáří a ztráta svalů negativně ovlivňuje jak pohyblivost, tak sílu. Celkově je ztráta svalové hmoty spojována s horším zdravím, zejména ve vyšším věku. Odrazí se to na křehkostí kostí, poště úrazů a horším hojení.
Zdravé hubnutí znamená, že se hubne tuk a svalová hmota zůstává. Neklesá bazální metabolismu a člověk pociťuje permanentně hlad. Ztráta tuku je maximálně 2,5 kg měsíčně. Klade se důraz na vyváženou stravu, kontrolu porcí a zařazení různých skupin potravin, takže je dlouhodobě udržitelnější a účinnější. Tento přístup pomáhá nejen při regulaci hmotnosti, ale podporuje také celkovou pohodu. Vzhledem k tomu, že spotřebitelé jsou stále více informováni o úskalích extrémních diet, je patrný posun k přijetí zdravějších stravovacích návyků, které lze dlouhodobě udržet.
Zdravé hubnutí se stává trendem roku 2025. Když potřebujete vědět, jestli byste měli zhubnout, objednejte se na měření složení těla. Zjistíme procento vašeho tuku, množství útrobního tuku, hmotnost svalové hmoty a vody a mnohé jiné důležité hodnoty, které napoví, jak na tom jste.